Hjärtebarnens månad. Lilla E är en av dem.

Vi har ett ♥hjärtebarn♥ i den här familjen.  När vår son var 4-5 dagar gammal så upptäcktes det att han har en s.k kammarseptumdeffekt, också kallat VSD. De betyder att han har/hade två hål mellan hjärtats kamrar. Det hörs mycket tydligt om man lyssnar på hans hjärta. En doktor utbrast fascinerat att -”oj, DET var ett imponerande blåsljud den pojken har”. Han mår bra trots detta. Hans dåliga tillväxt, hans iskalla händer och fötter och det faktum att han verkar bli mer andfådd än andra barn kan vara symptom på hjärtfelet, men han har tack och lov inga allvarligare symptom.

Det föds 800-1000 barn per år med hjärtfel i Sverige och av dem har ca 30% VSD som lilla E. Det är alltså det vanligaste hjärtfelet och det opereras bara om hålet/hålen är stora och ger hjärtsvikt eller andra problem. Har man små hål så sluter det oftast sig av sig själva innan man är 3 år. Lilla E hade två hål, varav det ena nästan helt hade slutit sig sist vi var på hjärtultraljud, det andra är större och vill inte riktigt sluta sig, men det har krympt lite i alla fall. Nästa vinter tas det ställning till om han skall opereras eller ej. Det lutar nog åt att han slipper. Alla har inte sådan tur 😦 Många barn har värre hjärtfel.

Ni kan hjälpa till genom att klicka på länken här i högermarginalen, den går till insamlingen hos Hjärt/Lung-fonden. Ett SMS à 30 kronor hoppas jag att just DU kan avvara. Varenda krona är ett steg i rätt riktning för att hjälpa alla hjärtebarn där ute!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Vilket fantastiskt vinterväder det har varit idag. -13 grader imorse, -5 och strålande sol mitt på dagen. Lunchpromenaden var härlig. Imorgon är det, som säkert ingen missat ;-), fredag igen. Sista dagen innan sportlovet. Jag skall ta ut en del av den föräldraledighet som vi har kvar för dottern (de fryser ju inne i samma stund terminen i 1:an är slut) så i vår blir det helledigt februarilov och även påsklov sedan för barnen. Inte alltid de får det så lyxigt. Jag ser fram emot en ledig vecka och det blir nog mycket pulka, kanske badhus, skridskor och annat kul.

Nu skall jag titta på ”Halv åtta hos mig”, ett dagligt inslag för den här mamman och sedan skall jag ta ett bad och läsa min nya Mama-tidning som kom idag.

Trevlig torsdagskväll!!!


Annonser

Ett svar to “Hjärtebarnens månad. Lilla E är en av dem.”

  1. Diana ♥ Says:

    Jättebra tips!! Bra att du skriver om det. Nu har jag en väldigt annorlunda tävling på bloggen som du gärna får delta i! =) Det är en recepttävling eftersom vi håller på att frysa in en massa mat här hemma inför lillans ankomst. Efterlyser därför bra frys-in-tips! En av er ”tipsare” vinner en liten överraskning som kommer med posten! Delta gärna! 🙂 KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: