Frusen hallon & marängtårta

Den här tårtan, som är som en glasstårta, har jag gjort flera gånger nu. Den är otroligt god och lätt att göra. Det enda man verkligen måste tänka på (om man inte är van att göra maräng) är att det inte får finnas några som helst spår av äggula eller vatten när man skall vispa upp äggvitan och citronjuicen för om det finns så blir den aldrig ett hårt skum.

Jag har bytt ut hallonen mot blåbär en gång och det blev minst lika gott men mitt favoritbär är absolut hallon 

Så här gör man:

4 äggvitor

1 tsk citronjuice

2 dl strösocker

3 dl vispgrädde

200 g frysta hallon

1 dl Kesella (10%)

2 äggulor

1 dl florsocker

Till garnering; 1 ask färska hallon (eller frysta) och det rivna skalet av 2 lime

1-4 DAGAR FÖRE FESTEN:

1. Sätt ugnen på 150°C. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, som mall.

2. Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men inte ända ut. Lämna ca 2 cm tillgodo – bottnarna flyter ut något.

3. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar.

4. Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.

5. Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.
6. När den är helt fryst kan man ta ut tårtan ur formen och förvara den i frysen inslagen i folie till festdagen.

30 MINUTER FÖRE SERVERING:


Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. Jag har rivit choklad över istället för lime en gång. Också gott. Pudra eventuellt över florsocker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: